S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

RRI2 - KC

Uspešno pridobljeno sofinanciranje MGRT in EU ESRR za razvoj platforme KumuluzCrowdsensing za zbiranje podatkov in zaznavanje potreb množic v pametnih mestih in skupnostih.

O programu

Operacija KumuluzCrowdsensing je bila uspešno izbrana na Javnem razpisu za »Spodbude za raziskovalno razvojne projekte 2«, ki ga je razpisalo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

EKP sklad   MGRT
Naziv operacije
KumuluzCrowdsensing – Platforma za zbiranje podatkov in zaznavanje potreb množic v okoljih pametnih mest in skupnosti
Kratek opis operacije

Cilj in poslovna priložnost rešitve KumuluzCrowdsensing je zaključiti razvoj in lansirati platformo, ki bo na eni strani ustrezno zbirala, shranjevala, obdelovala, anonimizirala in ščitila podatke množic »crowd-sensing« – ti podatki izvirajo iz različnih naprav, kot so mobilni telefoni, tablice, pametne ure, ostale »wearable-computing« naprave, IoT naprave in senzorji (vključno s fiksnimi senzorji), pametna prometna infrastruktura, senzorji pametnih stavb itd. – in na drugi strani, te podatke izpostavljala različnim ciljnim skupinam skozi preproste, prilagojene programske vmesnike (API), ki jih bodo lahko uporabljali deležniki, zainteresirani za razvoj inovativnih rešitev, npr. preproste mobilne ali spletne aplikacije, zapleteni sistemi krmiljenja pametnih stavb, prometa, javne signalizacije, itd. Vsem tem je skupno, da bodo take rešitve uporabljale crowd-sensing podatke, zbrane z uporabo platforme Kumuluz Crowdsensing na enostaven in dostopen način, skozi API vmesnike in po konceptih mikrostoritev. To bo omogočalo razvoj novih, inovativnih rešitev za pametna mesta in skupnosti, poenostavilo in pocenilo razvoj, približalo razvoj manjšim ekipam in posameznikom ter znatno povečalo doseg takih aplikacij oz. rešitev. Izzivi pri razvoju KumuluzCrowdsensing platforme izhajajo iz dejstva, da zajem crowd-sensing podatkov v številnih scenarijih uporabe v pametnih mestih predvideva dostop in zbiranje občutljivih podatkov, kot so lokacija uporabnika, družbene interakcije, glasovni posnetki, ipd. V okviru tega je potrebno razrešiti množico problemov in poiskati rešitve za tehnološke probleme, ki se nanašajo na varno in zaupno shranjevanje zbranih podatkov (kar bomo reševali s tehnologijo blockchain), postopki za anonimizacijo podatkov (razvoj ustrezne rešitve na podlagi algoritmov), načine za implementacijo platforme z uporabo mikrostoritev, cloud-native arhitekture in DevOps ter načine za izpostavljanje podatkov skozi API-je.

Glavni cilji in kazalniki projekta:
Cilj 1: Število izpostavljenih programskih vmesnikov API za podatke množic.

  • Kazalnik: 3 (trenutno stanje: 1).

Cilj 2: Razvit sklop mikrostoritev za shranjevanje podatkov množic v blockchain in upravljanje pametnih pogodb.
  • Kazalnik: 1 (trenutno stanje: 0).

Cilj 3: Število izdelanih integracijskih adapterjev za pridobivanje crowd-sensing podatkov iz različnih sistemov.
  • Kazalnik: 7 (trenutno stanje: 3).
Konzorcij
Vodilni partner: Sunesis, inovativne tehnologije in storitve, d.o.o.
Partner: Abelium d.o.o., raziskave in razvoj
Obdobje trajanja
7.2.2018 - 6.2.2020
Vodja
Abelium - dr. Boris Horvat (kontaktni obrazec)