S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Uspešni na razpisu ARRS

Podjetje Abelium je bilo uspešno na razpisu za podelitev koncesije za izvajanje javne službe na področju raziskovalnih dejavnosti v obliki raziskovalnih programov

Podjetje Abelium d.o.o. je bilo kot sodelujoča raziskovalna organizacija uspešno na Javnem razpisu za podelitev koncesije za izvajanje javne službe na področju raziskovalnih dejavnosti v obliki raziskovalnih programov, natančneje v okviru raziskovalnega programa Računsko intenzivne metode v teoretičnem računalništvu, diskretni matematiki, kombinatorični optimizaciji ter numerični analizi in algebri z uporabo v naravoslovju in družboslovju.

V matematičnem modeliranju, znanstvenem računanju in analizi podatkov se vedno bolj srečujemo z velikimi podatkovji in visokimi zahtevami po računskih zmogljivostih. Naslavljanje teh izzivov zahteva raziskave in razvoj novih metod ter algoritmov, tako da bodo dejansko uporabni za reševanje velikih računskih problemov na današnjih računalnikih.
Raziskovalne aktivnosti in cilji pokrivajo več podpodročij, katerih skupna tema so računsko intenzivne metode pri reševanju problemov, formuliranju hipotez in izvajanju analiz v številnih problemskih domenah, od čisto matematičnih do naravoslovnih in družboslovnih. Razvijali bomo lastno programsko opremo in lastne podatkovne zbirke, prav tako pa bomo uporabili in priredili obstoječe tehnologije pri reševanju računsko zahtevnih nalog.
Raziskovalna skupina se bo osredotočila na naslednja tematska področja:
• reprezentacije grafov, zemljevidi, konfiguracije in incidenčne strukture;
• podatkovne baze visoko simetričnih kombinatoričnih objektov;
• analiza velikih podatkovij in omrežij;
• teoretično računalništvo;
• numerična analiza in algebra;
• kombinatorika;
• aplikacije v kemiji, sintetični biologiji in gospodarstvu.

Vir: ARRS - rezultati razpisa